Elég jó vagyok-e ahhoz, hogy…? – 20 kérdés, ami segít választ találni

Bármilyen nehézség, új kihívás adódik, ott van a kérdés, hogy elég jó vagyok-e. Az első gondolataink általában azok, hogy nem ehhez én kevés vagyok, nem tudom megcsinálni, van más aki nálam jobban tudja ezért csinálja inkább Ő. Ezeket a gondolatokat nem kell szégyellni a biblia is tele van Isten embereinek a kétségbeesett reakcióival. 

Gondolj csak Mózesre, aki mellé az elhívó egyből oda rendelte Áront is (bár ennek hosszútávon nem csak jó következményei voltak), vagy Gedeonra aki az angyalnak a hívó szavára azt felelte, hogy én vagyok a legkisebb azaz keress valaki mást.  Rajtuk kívül ott van még Józsué akinek ha nem lett elmondva tízszer, hogy ne félj akkor egyszer sem, de nézzünk egy újszövetségi példát is: Péter a félelmét egy kisebb fajta sebészeti beavatkozással kezelte a gecsemáné kertben, hogy utána gyorsan háromszor is letagadja Jézust. Egyikük sem volt elég jó. 

Szóval a címben található kérdést nem csak te teszed fel amikor egy vállalkozás elindításán ötletelsz. 

Van azért egy két személy a könyvek könyvében akiknek a szívében nem az volt az első gondolat, hogy megrettenjenek. Ilyen volt Saul azaz Pál apostol aki a sátor készítés mellet karhatalmi szolgálatból élt és üldözte Krisztus követőit. Aztán a felkészülés szakaszának végén tudván azt, hogy üldözőből üldözött lesz hirdette az evangéliumot és az egyik legnagyobb missziós utazó lett. Az Ószövetségben az egyik legnagyobb harcos Dávid volt aki még fiatal szíve ellenére (vagy éppen azért) sem rettent meg a csatától a hatalmas Góliát ellen. Ahhoz azonban, hogy ki merjen állni már túl volt egy pár farkas és oroszlánnal megvívott viadalon, ja és volt pár bátya is.  

Isten mindig egy vállalkozásra hívja el az Ő harcos követőit

Ábrahámot, hogy a kiválasztott nép Isten dicsőségére legyen. Sault arra hívta el, hogy megengedgye a népnek, hogy királyuk legyen és Ő legyen az aki eléje járul a nép érdekében képviselje az Ő érdekeit. Dánielt arra, hogy a fogságban lévő Izrael hazaútját előkészítse, Zakariást arra, hogy Keresztelő ( Bemerítő) Jánost felnevelje, Őt pedig arra, hogy utat készítsen Krisztusnak. 

Téged is elhívott Isten egy vállalkozásra, lehet, hogy egy Kft, EV megalapítására vagy egy nonprofit terve van veled. Az is lehet, hogy az egyházban hívott el egy vállalkozásra, ezt csak te és Ő tudja. Amit tudunk segíteni, ha komolyan gondolkodsz, hogy  vállalkozást akarsz indítani akkor az első és legfontosabb, hogy számvetést tartasz miből tudsz gazdálkodni! 

Az alábbi kérdéseket hoztuk most neked, hogy ne homokra akarj építkezni.  

A vállalkozás ötlethez kapcsolódó kérdések: 

Meg tudod határozni, hogy mit akarsz eladni egészen pontosan? 

A terméket vagy szolgáltatást ki fogja előállítani? 

Hány embert érdekel ez az ötlet? 

Van domináns szereplő a piacon?

Értékesítéshez kapcsolódó kérdések: 

Személyesen vagy online adod el?

Mikor fog tőled újra vásárolni? 

Mekkor összeget fog fizetni, hogy megold a problémáját? 

Hogyan fogja megismerni a szolgáltatásodat? 

Marketinghez kapcsolódó kérdések? 

Mekkora költséget szánok a piacra lépésre, hirdetésre? 

Milyen gyakran kell találkoznia a lehetséges vevőnek a termékemmel?

Milyen gyorsan lesz belőle vásárló? 

Hogyan tudok bizalmat szerezni? 

Pénzügyekhez kapcsolódó kérdések:

Mennyi pénzt szeretnék keresni? 

Hány vásárló szükséges ehhez? 

Mire költöm a bevételt %-osan?  

Mit kell majd fejlesztenem? 

Stratégiához kapcsolódó kérdések: 

Mi az amit én meg tudok csinálni? 

Kiszervezni vagy megtanulni kell?

Hogyan fogok növekedni? 

Ki tud segíteni? 

A fenti kérdések segíthetnek lerakni a vállalkozásod alapjait. Ha még nincs kiforrott ötleded vagy tudásod hozzá akkor ezek a kérdések jelen pillanatban inkább elbátortalanítottak sem mint támogattak volna. Ezzel nincs semmi baj, ez egy természetes folyamat, ami annyit jelez, hogy fejleszteni kell még a vállalkozás kiinduló pontját vagy a személyiségedet, esetleg mindkettőt. A vállalkozói élet az nagymértékben szól a változásról, fejlődésről és a lehetőségek megtagadásáról. 

A kérdés nem az, hogy most elég jó vagy-e ahhoz hogy vállalkozást indíts hanem elég jó akarsz-e lenni, hogy egy fenntartható vállalkozást hozz létre. 

Akarsz-e küzdeni, harcolni, hogy a saját magad által létrehozott vállalkozáson keresztül részesülj Isten áldásaiban. Ha még nem tudod, hol kezdd, töltsd le a 30 vállalkozásötletünket, vagy foglalj le egy ingyenes konzultációt velünk személyesen!

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon!
Oszd meg LinkedIn-en!
Küldd el e-mailben!