Hogyan lesz a vízből bor avagy a képességeidből vállalkozás?

Olvasd el a Máté 25:14kk-t, a Talentumok példázatát!

Mielőtt belekezdenénk a mai leckébe, szeretném, ha jól értenénk ezt a részt:

Jézus szavai természetesen elsősorban nem a bennünk élő “égi tehetségről” szólnak, hogy szépen énekelünk, táncolunk, vagy nagyot tudunk ugrani. Az Úr, aki majd győztesen visszatér szolgáihoz, természetesen Ő maga, a szolgák mi vagyunk, a ránk bízott Talentum, a kincs pedig az Evangélium. 

Ám biztosan feltűnik, hogy a szolgák mégsem egyforma mértékben kaptak a kincsből a történet szerint. Azaz mindannyiunkban más lehetőségek vannak. Talentum lehet egy találkozás, egy kapcsolati háló, lehet a vagyonunk (a pénzről szóló példázat miért is ne szólhatna a pénzről), vállalkozásunk, és természetesen a tudásunk, gyakorlatunk, vagy tehetségünk is. Mindezt azért kaptuk, hogy Neki szolgáljunk vele. Állítsuk hát csatarendbe mindezt most a vállalkozásunkra készülve is!

Talentumaim felfedezése - milyen területek jöhetnek szóba?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy tisztában legyél azzal, mi az amit most jól vagy éppen legjobban tudsz csinálni. Mi az amit meg akarsz tanulni, és mi az amiben nem vagy jó és nem is akarod fejleszteni, inkább másokra támaszkodsz benne.
Gondolj csak a Máté 25:14-től található példázatra (LINK)! Gondolj annak a szolgának a sorsára, aki nem fektette be a dénárokat, mert nem volt bátorsága hozzá.
A magam részéről minden gond nélkül fullfanel marketinges vállalkozást indítottam el, úgy, hogy diszlexiás és diszgráfiás vagyok. Magyarul minden írásos anyagot 2x-kell ellenőriznem, majd egy harmadik személynek átadnom, aki végül teljesen átírja.
Kezdő vállalkozóként pedig nem a kiadásokat akarod növelni, hanem a bevételeket. Ezért ennek a kiszervezésében nem gondolkodhattam.
Nézzünk egy pár segítő kérdést és példát, hogyan is tudod megtalálni az erősségeidet:
Mik azok a dolgok amiket szeretsz csinálni és miért:
Pl.:  statisztikai elemzések és következtetések levonása → erősségeid a számítás és a matematikai logika valószínüleg, ezzel a szemlélettel adatelemzői vállalkozás létrehozható.
Azért szereted, mert így gazdaságilag hatékonyabb döntéseket tudsz hozni a saját vagy egy cég életében.

Feladat:

  • Írj össze 30 db általad kedvelt  feladatot, örömöt okozó munkát amiket szeretsz csinálni. 
  • Mik azok a dolgok amikért a legtöbb dicséretet kaptad? 

Pl.: Főzés kiválóan eltalálod az ízeket. írj le 15 olyan területet, feladatot, amelyért dicséretet, pozitív visszajelzést kaptál! 

  •  Kértj 5-5-5 visszajelzést a szüleidtől, barátaidtól, munkatársaktól (projekt társaktól), hogy miért szeretnek veled együtt dolgozni, mi az amit te adsz bele a közösbe. 
  •  Írj 20 olyan tulajdonságot ami megvan benned, amiért valószínűleg szeretnének veled dolgozni az ügyfeleid.

Hogyan használjam ezeket a vállalkozásban?

Ha nem használod ki az erősségeidet, akkor nem fog kiemelkedni a vállalkozásod a tömegből. Ha nem emelkedik ki, akkor nem is fog tudni bevételeket hozni, így nem fogsz tudni fejlődni. Ha nem fejlődsz, akkor előbb vagy utóbb kirakhatod a “zárva” táblát.
A visszajelzéseket, amiket az előző feladatban a környezetedtől kaptál, felhasználhatod a kommunikációban, illetve az értékesítésben is. Gyakorlatilag mint egy 0-dik ügyfél véleményét használhatod függetlenül attól, hogy Ő még nem volt ügyfél.
Hiszen ha valaki azt mondja, hogy egyik legnagyobb erősséged a precizitás akkor az élet minden más területén is precíz vagy.
Ha kaptál már dicséretet, mert olyan kérdést és olyan szemléletmódot tudtál átadni egy barátodnak, amin keresztül az Ő élete fejlődőtt, akkor lehet, hogy jó vezető, vagy coach lenne belőled. Amikor megdicsérnek, hogy egy bizonyos munkát teljes odaadással végeztél el, és kimagaslót alkottál, ezt a visszajelzést fel tudod, és kell is használni a vállalkozásodban. 

Mi az a top 3 kulcs készség amiben a környezeted szerint jó vagy?

  • Vesd össze, hogy miket találtál! pl.: Szerinted: szervezés, motiválás, pénzügyek
      Mások szerint: oktatás, pénzügyek, értékesítés
    MIért fontos, hogy megtaláld a három kulcs területedet? Az egyik lehetőséged arra, hogy igazán anyagiakban is elismerjék a munkádat, ha nagyon jó vagy (világszinten top 3%) 1 területen. Lehet, hogy így van, de valószínűbb, hogy már most irreálisnak érzed. Nagyon sok türelem, és évtizedes tanulás és gyakorlás kell, hogy ide eljuss. A másik lehetőséged viszont, ha 3 területet kombinálsz össze, amelyek mindegyikében világszinten a legjobb 25%-ban vagy. Ez lehet egy olyan kivételes együttállás, ami nélkülözhetetlenné teszi a szolgáltatásodat bizonyos emberek számára.
  • Gondold végik, hogy miként tudod a benned rejlő értékeket kombinálni, hogy stabilan és sikerorientáltan tudd elindítani a vállalkozásodat.