Lehet-e egy keresztény pénzügyi tanácsadó? – Q&A

Munkalehetőségeket vagy akár vállalkozási ötletet keresve az MLM cégek mellett a pénzügyi tanácsadó lehetőségek is gyakran kerülhetnek elénk. Ezt a kérdést egy ismerősöm írta:

“Az a szituációm röviden, hogy zenetanárként dolgozom. Nagycsaládosok vagyunk, feleségemnek nincs munkaviszonya. Kvázi egy keresetből kell élnünk. Pályamódosítás felé mozdultam el, pont a megélhetés, az anyagiak miatt. Legalább 70 helyre beadtam a pályázatomat (nagyon különböző pozíciókra is), de egyetlen helyről jeleztek vissza pozitívan, ahol be is hívtak interjúra. Egy biztosítóról van szó.

Van véleményem, de érdekel a Te álláspontod. A kérdésem lényege az, hogy a biztosítási területből kifolyólag Te mit gondolsz, nem kétes ez keresztény szempontból? Mármint Isten előtt megáll,  tisztességes, ha az emberek félelmére építek, és úgy jutok pénzhez?

Biztosítsák be magukat, fizessenek, ahelyett, hogy arra biztatnám őket az evangélium hirdetésével, hogy inkább az Úrban bízzanak? 

Persze, felelősséggel kell gondolkodni a jövőt illetően, esetleges balesetek, betegségek stb., “jobb félni mint megijedni”… De mégis kvázi el kell adnom nekik termékeket. Anyagi biztonsághoz akarom a cég égisze alatt juttatni őket. Hogy a befizetett pénzük miatt érezzék biztonságban magukat…

Hogy látod ezt a témát? 

Köszönöm, hogy időt fordítasz rám!”

A válaszom:

Először is gratulálok a gyermekeidhez, és midahhoz, amit már felépítettél. Igazad van abban, hogy férfiként elsősorban a családodról kell gondoskodnod, és nem szabad olyan helyzetet elfogadnod, amelyben a teljes munkaidődben dolgozol, mégsem éltek meg. 

Jó kérdésnek tartom, hogy a zenei vonalon milyen lehetőségek vannak arra, hogy fizetőképes rétegnek adj értéket, és kitörj az államilag finanszírozott keretek közül. Tudnál-e magasabb áron zenélni, „high-ticket” azaz nagyértékű együttműködési keretek között magántanítványokat vállalni… Én ebben csak tapogatózom. Csodás lenne azzal pénzt keresni, amit valóban szeretsz, és amiben jó vagy.

Érzelmek és a marketing keresztény szemmel

A kérdésed részben arra vonatkozott, hogy a marketingben szabad-e az emberek félelmeire alapozni. Vannak a marketing területén alapvető érzelmek, amelyek motiválják az embereket a döntésre, vásárlásra. Ha ezeket nem szólítjuk meg, az kb. olyan, mint ha az udvarlásban nem építenénk a szexuális vágyakra, tehát nem öltöztél volna fel csinosan, nem borotválkoztál volna (vagy nem igazítod meg a szakállad…), nem használsz dezodort, nem mosol fogat, nem vagy lovagias, és leginkább csak a házassággal kapcsolatos részletkérdéseket beszélitek meg a randin, kellő távolságból.

Van tisztességes módja annak, hogy egy lány fejét “elcsavarjuk”. Ezt udvarlásnak hívják, és tisztességes formájában is épít érzelmekre. 😊 A tisztességes udvarlás olyasmi, amit nem kell szégyellnünk senki előtt. Ha valaki a lányomat így akarja levenni a lábáról, meg fogom becsülni érte.

Az emberek félnek. Nem te rakod beléjük a félelmet. Ott van. Ezt te kimondhatod, megszólíthatod, adhatsz rá választ, adhatsz rá egy jó megoldást pl. biztosítás formájában. 

A biztosítás keresztény szemmel

Ami a biztosítást illeti, nézd meg a „derék asszonyt” a Bibliában, aki „nem félti családját a hóeséskor” (Példabeszédek 31:21). Ezerféle módon tesz a biztonságukért, olyan ruhákat készít, amelyeket csak vis maior helyzetben fognak hordani, extra bevételi forrásokat teremt… Ezért aztán „nevetve néz a holnap elé” (25. v.). Tudja jól, hogy egy napon véget fog érni az élete. Azt is tudja, hogy történhetnek rossz dolgok, amelyekkel szemben kiszolgáltatott. De ezeken nem rágja magát. Amit meg tudott tenni, azt megtette.

Szerintem a biztosítás is ilyen. Istenben bízó emberként nem „rinyálnunk” kell a holnap miatt, hanem gondoskodnunk ésszerű módon. Lehet ez biztosítás, megtakarítás, értékpapír portfólió, extra jövedelem… Utána pedig szolgálnunk kell a vagyonunkkal, szabadságunkkal, lehetőségeinkkel. 

Mitől lesz etikus, ha pénzügyi tanácsadó szolgáltatásokat adsz el?

1, Ne ködösíts! Legyen átlátható a termék feltételrendszere! Talán hosszabb távon sikeresebb is leszel, ha az ügyfeleid mindig az őszinteséget és világos magyarázatokat szokták meg tőled.

2, Árulj jó terméket, ami valóban hasznos az ügyfélnek! Sajnos itt nehéz helyzetben van a pénzügyi tanácsadó, mert csak azt a konstrukciót árulhatja, amelyre szerződött, és azokat a termékeket éri meg „nyomatni”, amelyek magas jutalékot jelentenek. Ebben még a „független” pénzügyi tanácsadó cégek sem teljesen szabadok.

Van olyan lelkipásztor ismerősöm, aki korábban pénzügyi tanácsadó vonalon értékesített, és akkor jött el onnan, mikor arra akarták rászorítani, hogy hitelkártyákat adjon el. Tudta ugyanis, hogy az csábító az ügyfelei számára, de csapdahelyzetet teremt, és pl. adósságba keveredni nem egészen biblikus dolog.

Teljesen független pénzügyi tanácsadónak lenni viszont sokkal bonyolultabb feladat. Ott ugyanis elég nagy összeget kell elkérned a tanácsadásért, és jó rálátással kell bírnod az aktuális pénzügyi termékekre, hogy tényleg a legjobbat kínáld az ügyfeled számára.  

Fontos kérdés még, ha egy cégnél helyezkedsz el, mint értékesítő, hogy miből áll a fizetésed. Csak a jutalékokat kapod, vagy van egy tisztességesnek mondható alapfizetésed is? Ez főleg az elején lehet fontos, mert az ügyfélköröd lassan fog kiépülni. Sok képzésen is részt kell venned, időbe telik, mire valóban pörögni kezd a munkád.

Teljesen önálló vállalkozás kérdése

Már pedzegettem föntebb, hogy egy pénzügyi tanácsadó állás alternatívája lehet valamilyen saját vállalkozás. Pl. egy szolgáltatás, amelyhez értesz, amiben igazán jó vagy, mint pl. a zenetanítás. Esetleg tanulhatsz is új szakmát, pl. szövegírást, marketing kivitelezést…

Ha van egy jó termékötleted, könnyen elindíthatsz webáruházat, esetleg egy tényleg megbízható, átlátható MLM rendszerbe is be tudsz kapcsolódni. (Vigyázz, hogy valódi termék, valódi minőségi kereskedelem legyen a hátterében, ne az új belépőkből éljenek meg a csúcson lévők! Az ugyanis piramisjáték.)

Ha a már meglevő munkád mellett indítasz vállalkozást, általányadózóként alig lesz valamilyen adóterhed, vagyis amit megkeresel, eleinte mind a tiéd lesz. Ezért ha elbizonytalanodnál a pénzügyi területen való elhelyezkedéssel kapcsolatban, bátorítani tudlak, hogy próbálj gondolkodni akár saját vállalkozásban is!

Remélem, sikerült érthető szempontokat adnom.

Mi a Keresztény Vállalkozásindításnál…

olyan hívőket mentorálunk, akik a saját vállalkozás mellett döntöttek, elsősorban saját termékkel, saját szolgáltatással indulnak el, tehát teljes szabadságuk van a márkanév, az arculat, a termék vagy szolgáltatás kialakítása, kiválasztása terén. Ez természetesen nehezebb feladat, és sokkal nagyobb lehetőségeket is rejt. Ha ez megdobogtatja a szíved, mindig örömmel látunk, de érthető, ha belevágsz valamilyen egyszerűbb, biztosabb tevékenységbe, pl. pénzügyi vonalon.

Legyen Isten áldása rajtad, rajtatok!

Szeretettel

Feri

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon!
Oszd meg LinkedIn-en!
Küldd el e-mailben!